Strona główna | RealizacjeZakończyły się odbiory techniczne w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

Zakończyły się odbiory techniczne w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku

W gmachu Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku zrealizowanym przez konsorcjum firm HOCHTIEF Polska, HOCHTIEF Solutions i Warbud (lider) zakończyły się wszystkie odbiory techniczne. Powstały obiekt to przykład budynku, którego architektura bardzo wyraźnie odzwierciedla jego charakter i funkcję.

Przestrzeń muzeum została podzielona na trzy strefy tematyczne, które symbolizują związek przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Przeszłość ukryto na 6 kondygnacjach podziemia budynku z najniższym poziomem  na głębokości-14 m, na którym znajduje się wystawa stała Teraźniejszość wpisano w przestrzeń otwartego placu wokół Muzeum. Przyszłość zaś odzwierciedla strzelista konstrukcja z umieszczonym na szczycie punktem widokowym. Unikatową bryłę obiektu tworzy 7-kondygnacyjna żelbetowa wieża w kształcie pochylonego graniastosłupa o podstawie trapezu w poziomie "zera" budynku i wysokości ok. 40 m w najwyższym punkcie. Podziemie w obrysie wewnętrznym ścian szczelinowych o powierzchni 14 300 m kw. posiada  kształt pięcioboku. Centralna elewacja wieży została wykonana w formie szklanej fasady, osadzonej na stalowej konstrukcji. Pochyłość wieży nawiązuje do stoczniowych żurawi i wojennej historii miasta Gdańska. Realizacja wieży ze względu na jej konstrukcję stanowiła jedno z trudniejszych zadań pod względem inżynierskim. Innym wyzwaniem było zabezpieczenie budowy, której ponad 80% powierzchni znajduje się pod ziemią.


Muzeum II Wojny Światowej usytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie Kanału rzeki Raduni to obiekt wielofunkcyjny. Jego  główną część stanowią pomieszczenia ekspozycyjno - muzealne, ale budynek mieści też sale wykładowe, konferencyjne i kinową, bibliotekę, archiwa, magazyny eksponatów oraz pomieszczenia administracyjno-hotelowe i podziemny parking. Na najwyższym poziomie budynku usytuowano restaurację z widokiem na panoramę Gdańska. Powierzchnia całkowita muzeum wynosi ok. 58 000 m kw. Realizacja projektu obejmowała również wykonanie parkingów, zewnętrznych dróg publicznych, placów oraz odcinka nowego nabrzeża rzeki Motławy.

Źródło i zdjęcia: HOCHTIEF Polska

CZYTAJ WIĘCEJ

Platynowe Wiertło dla HOCHTIEF Polska
Hochtief realizuje inwestycję dla firmy Volkswagen Poznań
Hochtief Polska wybuduje halę produkcyjno-magazynową dla GE Power Controls



DODAJ KOMENTARZ
Wymagane: Zaloguj się aby dodać komentarz > Zaloguj się
TEMAT MIESIĄCA
Termobet: Termoizolacyjność budynku - jak uchronić dom przed utratą ciepła?

Jednym z kluczowych etapów każdej budowy jest zapewnienie prawidłowej termoizolacyjności budynku. Aby zagwarantować w nim komfort cieplny, konieczne jest właściwe wykonanie wieńca stropowego. Odpowiednio dobrane kształtki poprawiają izolacyjność cieplną stropów, dzięki czemu budynek stanie się bardziej energooszczędny. Czytaj więcej